میر رستم خان کریمی

📚 زنده یاد میر رستم خان کریمی آخرین بازمانده از سپهسالاران فوج #هزاره پشتکوه
میر رستم خان کریمی از نوادگان اصیل خاندان خورشیدی، واپسین بازمانده از نسل فرماندهان بزرگ زاگرس و آخرین فرمانده لشکر تاریخی هزاره ارکوازی، لشکری که قرن ها نگهبان مرزهای غربی ایران و مدافع سرحدات ( ایلام، کرمانشاه، لرستان ) در برابر تهدیدهای خارجی و داخلی بود.
ایشان از تبار بلند عالیجاه اسماعیل بیگ فرزند توشمال میرمظفر دوم و نوادهی امیرالامرای #دهبالا والی مناطق شمالی پشتکوه، شاهزاده میرمظفر کبیر بودند، نسلی که ریشه در شجرهی زرین امیر شاهوردیخان خورشیدی واپسین فرمانروای زاگرس و زاگرسیان ( لرستان، ایلام، خوزستان، بخشهایی از کرمانشاه و عراق عجم ) دارد.
میر رستم خان کریمی با تکیه بر میراث نظامی و قومی نیاکان خود رهبری لشکر هزاره ارکوازی را بر عهده گرفت، نیرویی مردمی، جنگدیده و منسجم که از طوایف لر و مهکی و فیلی و لک و کُرد و مافی و زند و بازگیرها و زینی وند ها و ریزوندها و ساده میری "سوره میری" ها و کلهرها، بهویژه ارکوازی کنونی و چگنی و سایر ایلات و طوایف و عشایر همجوار تشکیل شده بود. مقر فرماندهی ایشان در منطقهی #چوار و #قلعه_اصلمرز قرار داشت، قلعهای تاریخی که سنگرگاه دفاعی و سیاسی خاندان #خورشیدی به شمار می رفت.
در کنار نقش محلی، وی به خدمت رسمی در گارد شاهنشاهی ایران نیز درآمد اما پای بر ماندن نگماشت و دوری تبار و خویشان را بدفرجام شمرد و با لیاقت تمام، نشان افتخار نظامی گارد شاهنشاهی را از محمدرضاشاه پهلوی دریافت کرد و بر این شد که تمام توانش را بعنوان نفر اول رزمی و کماندویی پشتکوه در زمره مرزداری سرحدات سرزمین نیاکانی اش بگمارد و توانمندیهای وی در سوارکاری، تیراندازی و فرماندهی میدانی، او را در زمرهی برجستهترین چهرههای نظامی اواخر دوره #پهلوی قرار دهد.
از افتخارات مهم زنده یاد میررستم خان کریمی، میتوان به شرکت در آیینهای رسمی جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران نیز اشاره کرد؛ جشنی که با حضور چهرههای سرشناس ملی و بینالمللی برگزار می گردید، حضور ایشان در این مراسم نشانگر جایگاه ویژه و ارادت متقابل میان خاندان های اصیل زاگرس و نظام رسمی وقت بود.
با بهره از نام نیای اتابکان هزاراسپ، در آن زمان قائله شورش سراب #شهوا توسط میرمظفر کبیر سپاهی همگام به وجه اسمی #هزاره یا #هزار_اسپ در سرزمین لر کوچک #دهبالا تاسیس گردید، عمده تمرکز پیدایش سپاه هزاره خونخواهی از شاهوردیخان خورشیدی والی مقتدر و مستقل لرستانات در پشتکوه بود حتی با نگاهی به اسناد نویافته، نامگذاری اتحادیه ایلی #بولی و #ارکوازی به #ایل_هزاره را باید تشکیل سپاه هزاراسپی یا هزارنفری دهبالا، حسینآباد، پشتکوه ( ایلام کنونی ) توسط امیرالامرای آن اقلیم، میرمظفر کبیر در زمان صفویه دانست.
آخرین اتحاد، آخرین فوج، آخرین سپاه، آخرین فرمانده: در صده دوم سال ۱۰۰۰ خورشیدی لشکر #هزاره ارکوازی تحت فرماندهی میر رستم خان، آخرین نمود عملی ارتش های قومی و ایلیاتی ایرانِ پیش از انحلال کامل سازوکارهای سنتی در دوران مدرن بهشمار می رفت.
امروزه نام میر رستم خان کریمی نه فقط یک نام تاریخی، بلکه نمادی از غرور، شرافت، و وفاداری به سرایِ سرزمینِ نیاکانی و مردمان زاگرس است.
منابع و ماخذ
کتاب امرای ماداکتو؛ مظفری شهلا
با ایلامیان در ایلام؛ اسدی علیرضا
مجموع آرای شهری و روستایی؛ خیتال جعفر
انساب و شعب شهری و عشایری؛ رفعتی رستم
تاریخ سیاسی، اجتماعی ایل کلهر؛ فولادی ولی
کتاب پهلویسم؛ هنرمند منوچهر
نشان ها و مدالهای شاهنشاهی ایران؛ یونسی اورنگ
❌ انتشار از تنها مرکز رسانه ای معتبر و رسمی نشر آثار شهلا مظفری شاعر و نویسنده / ذکر با منبع